Alt göz kapağı estetiği genellikle yaşlanmayla beraber ortaya çıkan cilt görünümünün yok edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Erken dönemlerde dolgu yada yoğun enjeksiyon yeterlidir. Özellikle yanak dokusunun belirli bir yaşın ardından aşağı yönlü yer değiştirmesi, alt göz kapağında da sarkma olmasını beraberinde getiriyor. Yanak dokusu yapılan estetik ameliyat ile olması gereken yere alınsa dahi, alt göz kapağı estetiği ameliyatı ihtiyacı doğuyor. Alt göz kapağında bollaşma ile eğer ihtiyaç duyulursa göz torbaları küçültülür. Bu ameliyat kirpiklerin altından kesi uygulanarak gerçekleştiriliyor. Göz kapağı derisi kastan ayrılıyor kas üstünden kaldırılır. Ciltteki bolluk ile kas bolluğu ortadan kaldırıldıktan sonra kas, göz çukuru bölgesinin dış duvar kısmına asılır. Alt göz kapağı ameliyatı orta yüz germe işlemi ile beraber yapılarak daha iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Ameliyat tarihinden bir hafta önce sigara kullanımı durdurulmalı. Aynı zamanda göz kapağı ameliyatı iyileşme süresi bakımından alkol kullanımının ve kan sulandırıcı ilaç kullanımının da işlemden bir hafta öncesinde durdurulması gerekir. Ameliyattan bir hafta sonrasına kadar sigara, alkol ve kan sulandırıcı ilaç alımının olmaması, iyileşme açısından büyük önem taşımaktadır.
Göz kapağı üzerinde gerçekleştirilen estetik ameliyatın etkisi genellikle 10-15 yıl devam eder. Ancak yaşlanmanın devam etmesiyle birlikte, ameliyattan hemen sonra elde edilen görünümün ömür boyu devam etmesi mümkün olmaz. Elbette göz kapakları da ilerleyen yaşa bağlı cilt değişimlerinden etkilenir. Ancak fazla deri ve kas dokusu estetik göz kapağı ameliyatı ile çıkarıldığından, gergin bir göz kapağı görünümü çok uzun yıllar korunabilir. Bu nedenle hastanın bir süre sonra yeniden estetik ameliyat ihtiyacı genellikle doğmuyor. Yaşlanmanın devam etmesi nedeniyle ameliyatın etkisinin kalıcı olduğu tam olarak söylenemese de, uzun süreli bir etki elde edildiği kesindir.
Ameliyattan sonra gözler kapatılmaz. Ayrıca çok ince olan bandajlar kullanılır ve bu sayede ameliyatın hemen ardından hasta görmeye devam eder. 24 saat boyunca gözlerin etrafına soğuk kompres yapılması gerekir. Burada amaç daha az morluk ve daha az şişlik oluşmasını sağlamaktır. Yine de ameliyatın ardından hafif morluk ve şişliklerin oluşması beklenen bir durumdur. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. 2 gün sonra kontrol yapılır ve bandajlar çıkarılır. Yaklaşık bir hafta sonrasında morluk ve şişlikler yok olur.
Hastaların iş yaşamlarına dönmesi için sadece 5 gün beklemeleri yeterli olabilmektedir. Bu süre zarfında dikişler alınır ve bantlar çıkarılır. Dolayısıyla hastanın dışarıdan görünümünde herhangi bir değişim olmaz. Ameliyattan bir hafta sonra makyaj yapılabilir. Ameliyat yapıldığına dair tüm emarelerin ortadan kalkması için 1 aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulur. Göz kapaklarında tamamen iyileşmenin gerçekleşmesi ise 6 aylık süreçte gerçekleşir.