Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Çarpık Bacaklara Veda ( Aktuel )

Çarpık bacaklarınızı gizlemek için kat kat giyinmek yerine, plajda göğsünüzü gere gere pareyosuz dolaşmak istemez miydiniz?

Çarpık bacaklarınızı gizlemek için kat kat giyinmek yerine, plajda göğsünüzü gere gere pareyosuz dolaşmak istemez miydiniz? Bu bir rüya değil, hem de kolaylıkla hayata geçirilebilecek bir gerçek. Estanbul Plastik Cerrahi Kliniği’nden, Estetik ve Plastik Cerrah Op. Dr. Osman Şenel’le yaptığımız, çarpık bacak estetiği, son yılların estetik akımlarına ve estetik takıntısına kadar uzanan sohbetimiz doğru bildiğiniz yanlışlar üzerinde tekrar düşünmenizi sağlayacak.

Çarpık bacak estetiğinden bahseder misiniz?

Öncelikle hastanın bacaklarındaki çarpıklık derecesini iyi değerlendirmek gerek. Çarpıklık kemiklerin doğuştan aşırı eğriliğinden kaynaklanıyorsa, plastik cerrahların yapacağı bir şey yok. Tabii çaresi yok değil. Durumu ortopedi doktoruyla planlayarak ilerlemek gerekiyor. Eğer bu çarpıklık doğuştan değil de, zaman içerisinde daha belirginleştiyse, hastanın kilo alıp vermesine yani geçmişine bakmak gerekiyor. Ve de cilt kalitesine bakmak gerekiyor.

Son yılların en iyi yöntemi, yağ hücrelerine zarar vermeden yapılan, kişiye dost teknolojiyle yağ enjeksiyonu yöntemleridir. Kişinin yağ fazlalığı olan herhangi bir yerinden yağ alınıyor ve çarpık olan bölgede son derece özel yöntemlerle, üç boyutlu şekillendirmeler yapılıyor. Ancak hastada yeterli yağ dokusu yok ise, bacak içinde çeşitli protezler kullanılıyor. Ama tabii, meme protezlerinde kullandığımız silikonlarla belki 30 yıl sorun yaşamazken, bacak bölgesinde çok nadir de olsa sorun yaşanabiliyor.

Nedir bu sorunlar?

Protezi çıkartmak zorunda kalmak gibi. Protezin kayması, enfeksiyonu, su toplaması, hastanın ağrı duyması gibi sorunlar olabilir. Tabii bunlar tüm ince ayrıntılarına kadar kişiyle konuşuluyor.

Ameliyat ne kadar sürüyor?

Ameliyat 1 saat – 3 saat arasında değişebiliyor.

Ameliyat sonrası ne oluyor?

Sonrasında 1 hafta kadar morarma olabiliyor. Kişinin birkaç gün dinlenip, 2-3 hafta spor yapmamasını istiyoruz. İşlem gören bölgeyi çok hareket ettirmemesini istiyoruz ve variz çorabı, korse giymesini istiyoruz.

Yağ enjeksiyonu dışında başka yöntemler var mı?

Çeşitli teknolojik yöntemlerle de bacakların şekillenmesine yardımcı oluyoruz. Radyo frekans, kızıl ötesi ışın gibi çeşitli makinaların kombinasyolarıyla daha güzel bacaklar yapabiliyoruz.

Kalın bacaklar inceltiliyor mu?

Örneğin hastanın kalın ve düzgün bacakları varsa, düzgün ve ince yapmamız olanaklı değil. Ancak bir yerde fazlalık, bir yerde eksiklik ya da boşluk varsa onu düzeltebiliyoruz. Tabii burada kilo durumu çok önemli. Hastaya diyoruz ki: “Siz önce kilonuzu verip ideal kilonuza gelin, sonrasında konuşalım.” Liposaction gibi düşünün. Liposaction’da nasıl hastayı zayıflatamıyor, yalnızca fazlalıklarını alabiliyorsak, bu sistemin mantığı da bu. Yani yağdan kaynaklanan her hangi bir bölgeyi inceltebiliyoruz.

Bu işlemlerin yapılabilmesinde, deri kalitesi çok önemli. Örneğin olgun yaşlardaki kişinin ya da bu kişi genç de olsa, çok fazla kilo alıp veriyorsa deri kalitesi muhtemelen bozulmuş, gevşeklik oluşmuştur. Tabii bu durumda ameliyat sonrası istenilen sonuç alınamaz. Bunun için farklı yöntemlerle ilerlemek gerekiyor.

Doğum sonrasında işlem yapılabiliyor mu?

Evet tabii, ancak emzirmenin bitip, 6 ay 1 yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyor.

Gelin Estetiği ya da boşanma estetiği gibi estetik akımları hakkında ne diyeceksiniz?

Hasta, ruhsal gel gitli anında estetik ameliyat istiyorsa, ameliyat sonrası mutlu olmayabilir. Ancak kişi uzun süredir ne yapacağını planlıyorsa, daha güzel sonuçlar alabilir. Doktorun mutlaka kişiyi iyi anlaması gerekir. Eğer dönemsel bir sorun olduğunu bilir ya da hissederse, iki hafta sonra ikinci görüşmeyi yapmayı önermelidir. Mutluluk anında verilen kararlar sonucu, ameliyatın da iyi planlanmasıyla mutlu edici sonuçlar alınabilir. Ancak kötü bir ruh hali anında verilen kararların sonucu yüksek ihtimal, kişiyi mutsuz eder. Doktor’un bu karar anındaki rolü çok büyük.

Estetik takıntısı olan kişilerle nasıl ilerliyorsunuz?

Beden dismorfik hastalığı olan hastalar olabiliyor. Beden algıları farklı olabiliyor. Bizim gördüğümüzden daha farklı görürler kendilerini. Tabii, yine doktorun rolü çok büyük burada. Doktor bu tip kişileri mutlaka psikiyatriste yönlendirmeli. Kişi kusursuz görünüyor olabilir. Ancak birçok yerinin estetiğe ihtiyacı olduğunu düşünebilir. Buna dikkat etmek gerek. Tam tersi kişinin birçok kusuru olabilir, ama kendini aynada kusursuz görebilir. Doktor burada rehberlik etmeli. Kime ne uygun olabilir ne uygun olmayabilir anlatmak gerekir. Anlatımlarıyla, davranışlarıyla, vücut dilindeki ip uçlarıyla ya da örneğin gösterdiği fotoğraflarla doktor kişiyi tanıyabilir. Kişiyle iyi bir diyalog içinde olan doktor doğru sonuca ulaşır. Tabii kişi sizin anlattıklarınızı dinliyor mu, kafasına göre bir plan mı çiziyor, bu çok önemli.