Kilo almak, hamilelik gibi nedenlere bağlı olarak karın bölgesinde aşırı yağlanma meydana gelebilir. Diyet ve egzersiz gibi yöntemlerle fazla kilolardan kurtulmak mümkün olsa da çok sayıda kişi karın bölgesindeki yağlardan kurtulamıyor ya da karın bölgesinde sarkma meydana geliyor. İşte bu durumda medikal estetik cerrahi yöntemler yani karın germe ameliyatı (abdominoplasti) uygulanıyor. Orta karın ve alt karın bölgesinde bulunan fazla deri ile beraber yağ dokusunun alınması şeklinde uygulanan bu ameliyatta karın duvarı kaslarının gerginleşmesi sağlar Bazı hastalarda gevşemiş olan karın kaslarının onarılması da gerekebilir. Bu sayede daha düz bir karın görünümü elde edilir.
Ameliyat öncesinde sigara kullanan hastaların sigara içmeyi 10 gün önce kesmesi gerekir. Aynı zamanda Aspirin ve benzeri olan, kanı sulandıran ilaçların da alınmaması lazımdır. Kadınlar eğer yakın zamanda hamile kalmayı planlıyorsa, karın germe estetiği ameliyatını bir süreliğine ertelemeleri gerekir. Ameliyattan kısa bir süre sonra hamilelik yaşanması pek önerilmemektedir. Bu ameliyatın kilo kaybetmek için yapılmadığı bilinmelidir. Sadece karın bölgesindeki fazla yağ ve derinin alınması, daha düz ve gergin bir karın görünümü elde edilmesi için yapılmaktadır.
Gergin ve düz bir karın görünümü elde etmek için gerçekleştirilen estetik karın germe ameliyatı için ameliyathane koşullarına ihtiyaç duyulur. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesi mümkün değildir. Ancak daha basit bir cerrahi müdahale olan mini karın germe ameliyatı lokal anestezi ve sedasyon ile gerçekleştirilir. Genellikle 2 ila 3 saat arasında tamamlanan ameliyat, yapılacak işleme bağlı olarak daha kısa ya da daha uzun da sürebilmektedir. Cerrahi işlem sırasında göbek bölgesinin yaklaşık 9 cm altına kesi uygulanıyor. Bu kesi iç çamaşır hattının içerisinde kalır. Göbek deliği transferinin gerçekleştirilebilmesi için göbek çevresine ikinci bir kesi uygulanır. Fazla yağ dokusu ve deri vücuttan çıkarıldıktan sonra, göbek deliği olması gereken yere taşınır. Sonrasında vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılarak kesiler kapatılır.
Ameliyatın ardından karın bölgesinde, vücuda hafif baskı yapan bir sargı uygulanır. Sargının baskı yapacak şekilde vücuda yerleştirilmesinin nedeni, olası şişme ya da kanamayı önlemek ya da en aza indirgemektir. Bu nedenle estetik karın germe ameliyatı olan tüm hastalara sargı uygulanması gerekir. Ameliyat esnasında derinin alt kısmına iki adet dren tüpü yerleştirilir. Ameliyat bitiminde dren tüpleri çıkarılmaz. Deri altında sıvı birikmesini önlemek amacıyla yerleştirilen dren tüpleri, ameliyattan 2 gün sonrasında çıkarılır. Cerrahi müdahale tamamlandıktan sonra, karın bölgesinin gergin bir pozisyonda olmaması gereklidir. Bunun için bacaklar bükülü şekilde durmak gerekir. Ameliyat edilen kişinin birkaç gün yürüme esnasında da eğik bir pozisyon alması gerekir. Sonrasında dik bir şekilde yürüyebilir. 2 ila 3 gün klinikte istirahat edilmesi gerekir. Hasta 10 ila 15 gün içerisinde günlük yaşantısına geri dönebilir. Aktivitelerini gerçekleştirmesi için de 2 aylık bir zaman dilimi gereklidir.
Ameliyat esnasında cildin iki bölgesine kesi uygulanır. Bu kesilerin bulunduğu yerde hafif bir iz kalmaktadır. Yapılan kesinin izi iç çamaşırı çizgisinin içerisinde yer aldığı için görsel olarak daha az rahatsızlık vermektedir. Yaklaşık 1 yıl sonra izlerin görünümü oldukça hafifler. İlk aşamada kırmızımsı bir renk olan izler zaman içerisinde cilt rengini alır. Bu sayede kesi izleri daha az belli olur.
*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.