Estetik görünen bir vücuda sahip olmak için, diyet ve egzersize rağmen varlığını koruyan bölgesel yağlardan kurtulmak isteyebilirsiniz. Vakumla yağ alma işlemi yani liposuction bu konuda çok sayıda kişinin imdadına yetişmektedir. Bölgesel yağlanma problemi yaşayanlar estetik cerrahi alanda sıklıkla uygulanan yağ alma işleminden faydalanabilirler. Son derece ince kanüller kullanılarak deriye küçük bir delik açma suretiyle gerçekleştirilen bu yöntemde karın, kalça, göbek gibi yağlanmanın fazla olduğu vücut bölgelerindeki yağlar vücut dışına çıkarılmaktadadır.
Bu uygulamada amaç cilt altında bulunan yağların vücuttan çıkarılmasıdır. Uygulama öncesinde bölgesel yağlanmanın meydana geldiği vücut bölgesine lokal anestesi içeren serum enjekte edilmektedir. Deri altına enjekte edilen serumun bir diğer görevi de kanamayı azaltmakdır. Ardından 2 mm ila 4 mm kalınlığında kanüller kullanılarak cilt altında bulunan yağ tabakasına ulaşan küçük bir delik açılır. Yağlar bu delikten dışarıya aspire edilir. Bu sayede spor, egzersiz, diyet gibi yöntemlerle vücuttan atılamayan inatçı yağlar liposuction ile alınmış olur. Ancak bazı kişilerde uygulama öncesinde yağların parçalanması gerekebilir. Bu durumda ultrason gibi farklı teknikler kullanılmaktadır. Vakumla yağ alma yönteminde vücudun konturları da düzeltilmektedir. Yağlardan kaynaklanan çıkıntılar giderilmekte ve düzgün bir vücut görünümü elde edilmektedir.
Estetik cerrahi işlemlerin büyük bir bölümü gibi vakumla yağ alma işlemi de hastane koşullarında gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır. İşlem anestezi ile yapıldığından hiçbir acı ve ağrı hissedilmez. Eğer uygulamanın yapılacağı bölge hassas ise ya da geniş bir alan ise bu durumda hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Sınırlı bir alana yapılacak yağ alma uygulamasında ise epidural spinal anestezi ya da sedasyon lokal anestezi yapılabilir.
Vücudun hangi bölgesinden, ne oranda yağ alınacağına bağlı olarak liposuction süresi de değişmektedir. Ancak genellikle uygulama 1 saat ile 3 saat içerisinde tamamlanır. Hasta aynı gün hastaneden ayrılabilir, fakat geniş bir alana liposuction yapılması durumunda hastanın 1 gün hastanede istirahat etmesi de gerekmektedir.
Estetik cerrahi alanında farklı liposuction türleri kullanılmaktadır. Tüm Liposuction işlemlerinde amaç vücudun bir bölgesindeki yağı aspire etmek ve vücut kontürlerini düzeltmektir. Liposuction farklı estetik operasyonlarla da kombine edilebilir.
Bu teknikte uygulamanın yapılacağı bölgenin özel bir serumla şişmesi sağlanır. Amaç işlem sırasında oluşabilecek kanamayı engellemek ve aynı zamanda uygulama sonrasında hastanın yaşayabileceği olası rahatsızlıkları en alt düzeye indirgemektir. Bölgenin şişirilmesinden önce anestezik solüsyon kullanıldığından hastanın acı ya da ağrı hissetmesi önlenir.
Liposuction yöntemleri arasında sıklıkla uygulanan vaser liposuction ile inatçı yağ dokusunun gevşemesi sağlanır. Amaç daha geniş yağ kitlelerinin hem kolay hem de hızlı bir şekilde vücuttan çıkarılmasını sağlamaktır.
Lazer teknolojisinden faydalanılarak gerçekleştirilen bu teknikte ise lazer enerjisi ile yağların parçalanması sağlanmaktadır.
Uygulamanın kolay ve hızlı olması, hasta için iyileşme sürecinin kolay olması gibi nedenlerle estetik cerrahi alanında yüz güldüren bir uygulama olan liposuction maalesef vücudun istenen her bölgesine yapılamamaktadır.
• Karın
• Göğüsler
• Kalça
• Dış, ön ve iç uyluk bölgesi
• Diz
• Kol
• Boyun
• Yanaklar
Liposuction uygulaması botoks gibi etkisi bir süre devam eden ve sonrasında ortadan kalkan bir estetik cerrahi işlem değildir. Uygulama esnasında yağ dokularıyla içindeki yağ hücreleri alınır. Dolayısıyla bir süre sonra işlemin yapıldığı vücut bölgesinin eski haline geri dönmesi engellenir. Ayrıca az miktarda kilo alınması dahi bu bölgenin yeniden yağlanmasını önlenir. Fakat aşırı kilo alma durumunda vücudunuzun diğer bölgeleri gibi liposuction yapılan bölgede de yeniden bir yağlanma başlayabilir.
*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.